Hoe maak je een lichtplan voor led verlichting?

Een goede verdeling van de verlichting in je huiskamer maakt de ruimte extra sfeervol. Toch heb je, behalve sfeerverlichting, ook een paar praktische lichtpunten nodig. Bijvoorbeeld om te kunnen werken. Of als centrale lichtbron die je gebruikt als je in het donker thuis komt. Ga je verbouwen of heb je een nieuwbouwwoning? Maak dan een goed lichtplan voor je led verlichting voordat je definitief je huis gaat inrichten.

Waarom maak je een lichtplan?

Natuurlijk kun je een paar mooie tafellampen op het dressoir zetten. Deze zullen al een groot deel van de zitkamer verlichten. Maar misschien overweeg je een verlaagd plafond en dan is het mooi om daar een paar inbouwspots in aan te brengen. Dit geeft weer een hele andere uitstraling aan het geheel. Om voor jezelf op een rijtje te zetten hoe je de ruimte gaat indelen, in combinatie met de verlichting, is het verstandig om een lichtplan te maken. Zo krijg je direct een goed overzicht over het aantal lichtpunten dat je nodig hebt en hoe je deze over de ruimte gaat verdelen.

Waar begin je met het lichtplan?

Als eerste maak je een plattegrond van de ruimte die je wilt verlichten. Door de afmetingen op schaal te maken, zie je, na het intekenen van de lichtpunten, direct of de lampen dicht op elkaar komen te staan of te hangen. Of dat er op bepaalde punten nog een lichtpunt ontbreekt. Hierbij houd je uiteraard rekening met de verschillende aansluitpunten in de kamer. Zoals de stopcontacten en de hoofdschakelaar. Ook deze teken je op de plattegrond erbij.

Verschillende soorten verlichting

Als eerste begin je met het bepalen van de basisverlichting. Dit is bijvoorbeeld een lamp boven de salontafel en een lamp boven de eettafel. Kies je daar voor led verlichting, dan heb je vaak de mogelijkheid om deze lampen te dimmen. Dus je kunt hier voor een warm wit licht kiezen als basis. Dat dim je naar een warmer licht als je een gezellig etentje of bezoek hebt. Inbouwspots kun je ook als basisverlichting beschouwen. Deze led verlichting installeer je bijvoorbeeld langs de lange muur van de woonkamer. Door meerdere spots aan te brengen, kun je al een deel van de ruimte sfeervol verlichten. Weet je eenmaal op hoeveel punten je de basisverlichting hangt, dan teken je de overige lampen in. Dit kan lamp in de vensterbank zijn, een leeslamp naast de bank of een tafellamp op een dressoir.

Kies voor led verlichting 

Na het intekenen van de lichtpunten in het lichtplan kun je verrast zijn over het aantal lampen dat je uiteindelijk in je woonkamer wilt hebben. Gemiddeld kunnen dat er wel tien zijn. Maar maak je geen zorgen, want als je kiest voor energiezuinige led verlichting dan zijn de kosten voor het branden van de lampen goed in de hand te houden. Led verlichting is namelijk erg zuinig in gebruik en je hoeft de lampen ook zelden te vervangen. Een ander voordeel van led verlichting is dat je de spots zowel voor de basisverlichting als de sfeerverlichting kunt gebruiken. En met een dimmer bepaal je zelf bovendien de lichtsterkte, zodat je ook hier uiteindelijk nog alle kanten mee op kunt.

 

Gerelateerde artikelen

Comments

Meest gelezen

Het belang van een professionele vloerverwijdering

Een vloer verwijderen lijkt misschien een eenvoudige klus, maar wie ooit heeft geprobeerd om dit zelf te doen, weet dat het een tijdrovende en...

De tuintrends om op jouw buitenruimte toe te passen

Je tuin is de fijnste plek om tijd door te brengen in deze tijd van het jaar, maar is jouw tuin ook een beetje...

Tips voor de verzorging en onderhoud van je vintage eetkamerstoel

Een vintage eetkamerstoel is veel meer dan alleen een zitplaats. Met de juiste stoel kan je de finishing touch geven aan de rest van...