De geschiedenis van de leilinde

De leilinde, Tilia Europaea Pallida, heeft een rijke geschiedenis.

Vroeger werden deze bomen langs boerderijen en landhuizen geplaatst. De leilinde kent erg goede eigenschappen. De boom zorgde voor de nodige afkoeling van de huizen.  Ook trouwden mensen onder de leilinde en door de Germanen werd er recht gesproken onder de leilinde, die in elk dorp aanwezig was. Verder kan de leilinde erg oud worden. De leilinde is nog steeds een erg bekende boom.

Voor welke tuin is de leilinde geschikt?

De leilinde is geen moeilijke boom. De leilinde groeit namelijk vrijwel op elke grondsoort goed. Ook is de boom geschikt voor de kleinere tuin zeer, aangezien de boom niet veel ruimte inneemt (met zijn wortels).

Verder zijn bekende eigenschappen dat de leilinde goed bestand is tegen de zon en harde wind. Ook kan de boom goed groeien in de schaduw en in de zon. De leilinde past in klassieke, natuurlijke en landelijke tuinstijlen. Het is dus erg divers. Ook is de leilinde een bekende snelgroeiende boom.

Een leilinde planten is geschikt voor iedereen die ook de honingbijen een steuntje in de rug willen geven. In de lente komen er namelijk veel honingbijen af op de geurige lindebloesem.  De boom is vooral zeer geschikt als verkoeling of privacy in de tuin wil.

Het planten van de leilinde

Het planten van de leilinde is niet moeilijk. Belangrijk is dat de grond goed doorlatend is. Er mogen geen storende vaste lagen aanwezig zijn, want hier kan de leilinde niet goed tegen. Dus een voedzame bodem is erg belangrijk voor de boom. U kunt de aanplantgrond gemakkelijk mengen met de grond in het plantgat. Verder kunt u ook de aanplantgrond door de bovenlaag mengen. Na het planten moet de grond goed aangedrukt worden.

In de eerste paar weken is het belangrijk om de boom goed water te geven.

Onderhoud van de leilinde

Het snoeien van de leilinde kunt u het beste doen in de wintermaanden of het vroege voorjaar. De boom heeft 1 tot 2 snoeibeurten per jaar nodig. De grote snoeibeurt, de wintersnoei, is het belangrijkst. In de zomer is een kleine snoeibeurt voldoende. Hiermee kunt u de leilinde fatsoeneren. U moet de leilinde niet snoeien in april, mei, augustus en september.

Als het blad begint uit te lopen, kunt u beginnen met de boom eenmaal per week water te geven. Indien de temperatuur wat hoger wordt, kunt u de leilinde twee keer per week water geven. Bij temperaturen boven de 27 graden moet u de leilinde drie keer per week water geven.

 

Gerelateerde artikelen

Comments

Meest gelezen

Het belang van een professionele vloerverwijdering

Een vloer verwijderen lijkt misschien een eenvoudige klus, maar wie ooit heeft geprobeerd om dit zelf te doen, weet dat het een tijdrovende en...

De tuintrends om op jouw buitenruimte toe te passen

Je tuin is de fijnste plek om tijd door te brengen in deze tijd van het jaar, maar is jouw tuin ook een beetje...

Tips voor de verzorging en onderhoud van je vintage eetkamerstoel

Een vintage eetkamerstoel is veel meer dan alleen een zitplaats. Met de juiste stoel kan je de finishing touch geven aan de rest van...