Hoe kan je een glooiende tuin te ontwerpen

Een goed tuinontwerp kan van een glooiend terrein een spectaculaire tuin maken. Er bestaan veel prachtige glooiende tuinen, maar het kan lastig zijn om ze goed te krijgen. U hebt een grondige kennis van de topografie van de site en een gedetailleerd plan nodig om de niveauveranderingen aan te pakken om de vele valkuilen bij het aanleggen van tuinen op hellingen te vermijden.

Het creëren van terrassen

De beste manier om tuinen op hellende locaties te ontwerpen, is door terrassen te creëren met keerwanden om vlakke gebieden te creëren die kunnen worden gebruikt als functionele ruimtes in de tuin. De niveauveranderingen in een glooiende tuin dicteren natuurlijk het creëren van buitenkamers op verschillende hoogtes, elk met een unieke sfeer. De ruimtes kunnen worden omsloten of verzonken voor privacy en intimiteit, of ze worden geopend om een ​​zonnig terras te creëren met een fantastisch uitzicht. De trappen en hellingen die nodig zijn om te navigeren en toegang te krijgen tot de niveaus, kunnen verschillende paden door de tuin bieden en zijn ook sculpturale ontwerpkenmerken.

Het gebruik van keermuren

De tuin moet zo worden ingericht dat er bruikbare gedeeltes ontstaan ​​die werken met de niveauveranderingen en voldoen aan de wensen van de eigenaar. Het is zelden haalbaar of wenselijk om één grote keermuur te maken om de tuin tot één niveau terug te brengen. Behalve op een zeer kleine helling zou dit aanmatigend zijn. Sommige delen van de tuin kan je moeilijk toegankelijk maken en de tuin kan je verhogen zodat het geen inbreuk maakt op de privacy van de buren. Vermijd daarom zeer hoge keermuren en deel de tuin op in minder ondiepe niveaus.

Verschillende tuinniveaus

De nieuwe tuinniveaus mogen niet zo hoog worden, zodat ze niet uitkijken op aangrenzende tuinen. Het is misschien niet mogelijk om een ​​groot terras naast het huis te bouwen als het bovenop een steile oever ligt. Dit zou een platform creëren van waaruit mensen rechtstreeks naar de aangrenzende tuinen en huizen zouden kunnen kijken en dit is niet echt wenselijk. De oplossing is om een ​​zitgedeelte te creëren in een lager deel van de tuin. Het is misschien niet zo handig, maar er is wel meer privé voor alle betrokkenen.

De hoogteverschillen in de tuin

De hoogteverschillen tussen verschillende delen van de tuin bepalen hoe hoog elke keermuur moet zijn voor een bepaalde afstand van het huis. Hoe verder een terras zich uitstrekt over of in een helling, hoe hoger de vereiste keermuur.

Materiaalopties voor het bouwen van keerwanden

Er zijn veel verschillende materiaalopties voor het bouwen van keerwanden, de meest voorkomende zijn betonblokken. Betonblokken zijn relatief goedkoop en zorgen voor robuuste, stabiele en duurzame keerwanden. Een stenen muur kan worden gemaakt of bekleed met een grote verscheidenheid aan materialen, waaronder baksteen of andere soorten steen en zelfs roestvrijstalen platen. Er bestaan ook keerwanden met leisteen bekleding en kiezelmozaïekplaten om textuurcontrast te geven aan andere harde landschapsmaterialen. Andere opties voor dergelijke muurconstructies zijn onder meer baksteen, schanskorven, gestort beton, spoorbielzen, hout en zelfs verdichte aarde.

Rekening houden met het budget en de stijl

De keuze van de bouwmaterialen hangt af van het budget, de stijl van de tuin en wat de muur moet ondersteunen. Spoorbielzen zijn goedkoop en snel om op te zetten, maar ze zijn niet zo robuust of ze gaan lang mee als blokwerk en ze worden niet aanbevolen voor hogere keerwanden die grote hoeveelheden grond moeten dragen. Hoewel ze vaak een goedkope optie lijken, kunnen schanskorven vaak tijdrovend zijn om te installeren en duurder dan een stenen muur met betonblokken.

Bij glooiende of hellende tuinen zijn er heel veel opties. Ze kunnen wel erg duur zijn. Daarom is het aan te raden om alles op voorhand goed uit te pluizen.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

Zo verbind je woning en tuin met elkaar

Een huis is niet compleet zonder een prachtige tuin. Een tuin is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuur,...

Extra opslagruimte nodig? Huur een kleine opslagruimte in Den Bosch

Een opslagruimte huren kan een geweldige oplossing zijn wanneer je extra ruimte nodig hebt voor het opslaan van je spullen, of het nu gaat...

Het creëren van een mooie en gezellige tuin

Het creëren van een mooie en gezellige tuin is een leuke bezigheid, maar het kan ook een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende elementen...