Hoe je een kleine tuin moet ontwerpen

Bij het ontwerpen van een kleine tuin wordt gebruik gemaakt van elke centimeter ruimte en het gebruik van visuele trucs om de tuin groter te laten lijken. Het plan voor een kleine tuin moet tot op de millimeter nauwkeurig zijn, aangezien er geen ruimte is voor aanpassing als het plan onjuist blijkt te zijn bij het aanleggen van de tuin.

View this post on Instagram

Morning! Ik denk wel één van de meest gelikete en gepinde foto’s dit project in Amsterdam. Zo tof, dat er zoveel mensen inspiratie halen uit een foto. Dat is toch waar ik het voor doe! Oh en als nou eens alle likers en pinners naar de End of Summer SALE komen volgende week… ;-)) dat zou écht te gek zijn. Want heb veel leuks voor in de tuin en in huis. Met korting op veel. Plus nog eens 10 goodybags voor de eerste klanten. Kom gezellig langs aan de Vijfhuizerdijk in Vijfhuizen op 28 september ♡ . . . #endofsummer #mostliked #amsterdam #garden #tuinmeubelen #sale #citygarden #stadstuin #kleinetuin #smallgarden #lovethis #picoftheday #exclusive #tuinstyling #tuinstylist #tuinstyle #styling #stylist #gardenstylist #insideout #outsidein

A post shared by Esther| Tuin & Plant Stylist (@thegardenstorevijfhuizen) on

Een goed tuinontwerpplan

Veel mensen denken dat een plan niet nodig is wanneer ze een heel kleine tuin aanleggen, terwijl het tegenovergestelde waar is. Het is vooral belangrijk om een ​​plan op te stellen waar de ruimte beperkt is om ervoor te zorgen dat de afgewerkte tuin aan de praktische eisen voldoet en er ook nog eens geweldig uitziet. Het opstellen van een gedetailleerd tuinontwerpplan zorgt ervoor dat alle functionele gebieden de juiste maat hebben voor hun doel en ze in de tuin passen. Een goed tuinontwerpplan stelt u in staat om te controleren of de tuin zal werken voordat u landschapsaannemers benadert en geld gaat uitgeven. Enkele goed voorbereide 3D-beelden brengen de tuin tot leven en helpen u om te zien hoe de tuin zal aanvoelen van zodra deze is aangelegd. Het tuinmodel en de beelden zijn de laatste controle dat de ruimtes allemaal in harmonie met elkaar werken, zodat de tuin een comfortabele, ontspannende ruimte is om tijd door te brengen.

Strakke lijnen en geometrische vormen

Bij het ontwerpen van een kleine tuin werkt een eenvoudige lay-out met strakke lijnen en sterke geometrische vormen het beste. Het ontwerp mag niet overdreven ingewikkeld zijn. Als bochten nodig zijn, is een centrale cirkel die gazon, beplanting, bestrating of een pad kan zijn, beter dan willekeurige bochten uit de vrije hand.

Gewaagde structuren

Hoewel het verleidelijk is om de tuinelementen te verkleinen om te voorkomen dat de ruimte vol raakt, zal dit resulteren in een warboel van onbeduidende elementen die precies het tegenovergestelde doen. Het opnemen van een enkele gewaagde structuur zoals een dikke pergola of een muur rond een zithoek creëert een gevoel van beslotenheid. Het introduceert een vleugje drama en het houdt de focus in de tuin. Getextureerde afwerkingen, zoals leisteen of kiezelbekleding, kunnen worden gebruikt op binnenmuren om interesse toe te voegen en ook om te voorkomen dat de grenzen aanmatigend worden.

Mogelijkheden bij een kleine tuin

Houten constructies, zoals pergola’s en bogen, maken verticaal planten mogelijk en zorgen voor hoogte. Een zwaar geplante pergola tegen een grensmuur vervaagt de randen van de tuin en suggereert extra ruimte daarbuiten. Schilder bijvoorbeeld een zwarte rechthoek op de muur aan het einde van de pergola om een ​​ingang naar een andere tuin buiten de muur te suggereren, om het gevoel van diepte in de tuin te vergroten. Een andere buitengewoon goede manier om hoogte en drama aan een tuin toe te voegen, is door een boom op te nemen. Een goed gekozen boom geeft de tuin direct een interne focus en voegt een essentieel 3D element toe. Er zijn kleine bomen die geschikt zijn voor zelfs de kleinste tuin.

Het toevoegen van een hek

Een hek dat bevestigd is aan een muur, of een hek dat omgeven is door klimplanten, wekt de illusie dat de tuin verder gaat dan de grenzen ervan. Een goed uitgevoerde deuropening die geschilderd is op een muur dat omlijst wordt met groenblijvende beplanting en klimplanten is een eenvoudige, leuke manier om interesse toe te voegen en om het uiterlijk van meer ruimte te geven. Het gebruik van potten, planten of beeldhouwwerken met afnemende afmetingen, of het versmallen van een pad als het de grens nadert, zal een vals perspectief creëren waardoor de tuin groter lijkt.

Niveauveranderingen in een kleine tuin

Niveauveranderingen zoals treden, verhoogde ruimtes of een verhoogd zwembad geven de tuin een extra dimensie, ze maken hem interessanter en ze leiden de aandacht af van de grenzen.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

Zo verbind je woning en tuin met elkaar

Een huis is niet compleet zonder een prachtige tuin. Een tuin is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuur,...

Extra opslagruimte nodig? Huur een kleine opslagruimte in Den Bosch

Een opslagruimte huren kan een geweldige oplossing zijn wanneer je extra ruimte nodig hebt voor het opslaan van je spullen, of het nu gaat...

Het creëren van een mooie en gezellige tuin

Het creëren van een mooie en gezellige tuin is een leuke bezigheid, maar het kan ook een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende elementen...