Wat de doe het zelf decorateur moet weten over balans

De Romeinse huizen voor rijke mensen waren, rond de tijd van de apostel Paulus, een wonder van evenwicht. Dit weten we van de huizen die zijn opgegraven in Pompeii, een bruisende Romeinse stad begraven in vulkanisch puin door de uitbarsting van de Vesuvius vulkaan en 1500 jaar intact bewaard bleef. De Romeinse armen, die de overgrote meerderheid vormden, woonden in eenkamer huizen, genaamd insula. Ze gingen in hoogbouw tot acht verdiepingen hoog. Omdat er maar één kamer was, deden ze alles in de ruimte wat de familie moest doen, inclusief koken.

Meer over de Romeinse huizen

Dit ging er niet zo aan toe bij de rijken. Hun huizen waren prachtig. Het waren uitgestrekte herenhuizen van wel vijftig kamers groot, met ten minste één zuilengalerij, genaamd de peristilium, en ook ten minste één atrium. Aan de achterkant van de binnenplaats was meestal de slaapkamer van de ouders gelegen, of het tablinum. Aan de zijkanten waren de andere slaapkamers of de cubiculum. Bij de slaapkamers bevond zich meestal de eetkamer of het triclinium. De rest waren kamers voor de talrijke slaven, opslagruimten, de vele hete baden en zelfs voor wijn. De keuken was een kleine aangelegenheid die uit het zicht werd verborgen.

De balans in de Romeinse villa’s

De balans in deze oude Romeinse villa’s werd overal verzorgd door brandpunten. Dit kon bestaan ​​uit muurschilderingen, sculpturen en mozaïeken. Het buitenleven werd binnengebracht in het huis door het gebruik van atria en binnenplaatsen. Al deze elementen droegen ​​bij aan het evenwichtige effect van het interieur van de woning. Het is belangrijk om dit als basis te weten, alvorens je je eigen woning in evenwicht gaat brengen als doe het zelver. Het is opmerkelijk hoe sommige doe het zelvers een natuurlijke aanleg lijken te hebben voor balans en schaal, bijvoorbeeld door stukken op de schoorsteenmantel te rangschikken op manieren die alleen als aangenaam kunnen worden omschreven. Hier volgen een paar tips die handig kunnen zijn bij het zelf controleren op balans van je woning. Merk echter op dat er geen enkele regeling is die de enige juiste is. Als een ruimte voor jou in balans is, dan is het in balans.

Een ruimte hoeft niet altijd symmetrisch te zijn om in balans te zijn

Een ruimte kan zowel symmetrisch, als asymmetrisch zijn en toch in balans blijven.

Een goede balans wordt bereikt wanneer elke hoek en elke stoel in huis een brandpunt heeft

Om te controleren of je huis in balans is, moet je op verschillende plaatsen in je huis kijken. Dit kan je doen door op elke stoel of op elke bank te gaan zitten. Waar gaat je oog vervolgens naartoe? Dat is je focuspunt en de plaats waar je een brandpunt moet hebben. Je zou het moeten zien zonder je hoofd te draaien. Anders kan je het brandpunt beter verplaatsen of de stoel opnieuw rangschikken.

​​Een brandpunt kan van alles zijn

Een brandpunt aanbrengen kan van alles zijn. Het kan bijvoorbeeld je metalen wanddecoratie zijn of de wandkleden waar je kinderen zo dol op zijn. Maar ook kan het een fotobehang zijn dat één muur verfraait. Het kan zelfs een bank in zebrastrepen zijn.

Een brandpunt bepalen

De truc is om je meubels opnieuw in te delen zodat elk brandpunt is waar het oog rust, waar je ook bent. Je mag bijvoorbeeld je bank niet tegen dat raam met uitzicht op de rivier plaatsen, want dat fantastische uitzicht op de rivier zou anders verloren gaan. Je moet je bank zo plaatsen dat je uitzicht hebt op die rivier, terwijl je tegelijkertijd het middelpunt bent van iedereen die de woonkamer oversteekt op weg naar de eetkamer.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

Het belang van een professionele vloerverwijdering

Een vloer verwijderen lijkt misschien een eenvoudige klus, maar wie ooit heeft geprobeerd om dit zelf te doen, weet dat het een tijdrovende en...

De tuintrends om op jouw buitenruimte toe te passen

Je tuin is de fijnste plek om tijd door te brengen in deze tijd van het jaar, maar is jouw tuin ook een beetje...

Tips voor de verzorging en onderhoud van je vintage eetkamerstoel

Een vintage eetkamerstoel is veel meer dan alleen een zitplaats. Met de juiste stoel kan je de finishing touch geven aan de rest van...