Grondverf aanbrengen? Deze tips komen vast en zeker van pas!

De gemiddelde Nederlander onderschat het verven van een muur of meubel behoorlijk. Vaak wordt gedacht dat het enkel een kwestie is van het aanbrengen van een nieuwe laag verf. Er komt echter heel wat meer bij kijken. Zo moet een oude laag bijvoorbeeld altijd eerst verwijderd worden. Dit is echter niet het enige. Om de verf goed te laten dekken, is het daarnaast handig om grondverf aan te brengen. Wil je jouw muur of kast ook eerst gronden? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij geven jou in deze tekst namelijk vier tips die vast en zeker van pas komen bij het aanbrengen van grondverf!

1. Oude laag reinigen of verwijderen?

Wil je verf aanbrengen over een bestaande verflaag? Dan is het belangrijk om de oude verflaag in eerste instantie goed te reinigen. Een oude verflaag kan namelijk allerlei stof en kleine rommel bevatten. Begin daarom niet met het oververven van bijvoorbeeld een meubel voordat je de oude verflaag gereinigd hebt. Het reinigen van een oude verflaag is niet lastig, want je kunt hier tegenwoordig speciale verfreinigers voor gebruiken.

Niet iedereen vindt het een prettig idee om grondverf aan te brengen over een bestaande verflaag. Sommige mensen denken namelijk dat zij de eerste laag er altijd doorheen blijven zien. Denk jij dit ook? Dan raden we je aan om eerst te gaan schuren. Bij een muur is dit natuurlijk wat lastig, maar een meubel of ander houten object kun je prima eerst behandelen met een schuurmachine. Door het voorwerp geheel glad te schuren, hecht de verf straks een stuk beter dan wanneer je de grondverf direct op de bestaande laag verf aanbrengt.

2. Plak de boel af, ook bij grondverf

Grondverf is een onderlaag, waardoor mensen bij het aanbrengen ervan een stuk minder secuur te werk gaan dan bij de toplaag. Dit brengt vaak een hoop gesmeer met zich mee. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Daarom raden wij je ook bij het aanbrengen van grondverf aan om de boel af te plakken. Op deze manier voorkom je dat er grondverf op bijvoorbeeld plinten en kozijnen komt. Vergeet ook vooral niet om de meubels aan de kant te zetten. Dek ze voor de zekerheid ook af. Je weet maar nooit hoe ver de spetters verf in de rondte kunnen vliegen.

3. Kies de juiste verf

Grondverf gebruik je als onderlaag. Daarom is het belangrijk dat het verf van goede kwaliteit is. Kies je voor verf van mindere kwaliteit? Dan is het maar de vraag of de toplaag hier goed op hecht en of het eindresultaat in één keer goed is. Het soort grondverf dat je moet gebruiken is doorgaans afhankelijk van het materiaal dat je wilt schilderen. Wil je hout gronden? Dan kun je Sigma S2U Nova Primer gebruiken. Voor het verven van muren kun je doorgaans beter een andere soort grondverf gebruiken. Kies dus nooit de eerste de beste grondverf uit, maar vergelijk de verschillende soorten. Alleen dan weet je namelijk dat je de beste grondverf vindt!

4. Zorg voor goed verfmateriaal

Niet alleen de kwaliteit van de verf is belangrijk, ook de kwaliteit van het materiaal waarmee je gaat verven. Je kunt ervoor kiezen om de grondverf met een kwast of een roller aan te brengen. Vandaag de dag zijn er talloze kwasten en rollers te koop. Veel mensen neigen naar de goedkoopste variant. Dit kunnen wij ons indenken, maar dit is niet de beste keuze. Waarom niet? Omdat goedkope kwasten en rollers van mindere kwaliteit zijn. Zo laten de haartjes van een goedkope kwast bijvoorbeeld sneller los dan die van een duurdere variant. De haartjes kunnen zodoende in de verf op de muur komen en dat wil je natuurlijk niet. Kies daarom bij voorkeur voor een wat duurdere kwast of roller. Zodoende ben je verzekerd van kwaliteit en dat komt het aanbrengen van de verf zeker ten goede.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

Het belang van een professionele vloerverwijdering

Een vloer verwijderen lijkt misschien een eenvoudige klus, maar wie ooit heeft geprobeerd om dit zelf te doen, weet dat het een tijdrovende en...

De tuintrends om op jouw buitenruimte toe te passen

Je tuin is de fijnste plek om tijd door te brengen in deze tijd van het jaar, maar is jouw tuin ook een beetje...

Tips voor de verzorging en onderhoud van je vintage eetkamerstoel

Een vintage eetkamerstoel is veel meer dan alleen een zitplaats. Met de juiste stoel kan je de finishing touch geven aan de rest van...