Scandinavisch meubilair in een Scandinavisch interieur

De Scandinavische meubels hebben hun sterke wortels gestart in een specifieke regio in Noorwegen, Sykkylven, dat deel uitmaakt van het Sunnmøre-gebied. Deze regio bevat niet alleen de pittoreske Sunnmørsalpene-bergen en de Hjørundfjord-fjorden, maar de regio staat ook bekend om zijn meubelindustrie. In dit artikel bekijken we deze regio en het belang ervan, niet alleen voor de mensen in dit gebied, maar ook voor de producten die ze maken en distribueren over de hele wereld. De meubels die hier gemaakt worden, passen perfect in een Scandinavisch interieur.

De productie van Scandinavische meubels in Noorwegen

Sykkylven is een gemeente van ongeveer 7.500 inwoners en heeft een oppervlakte van 337 vierkante kilometer richting het zuidwesten van Noorwegen. Het interessante aan deze regio is dat een groot percentage van de bevolking betrokken is bij de productie van de prachtige, Scandinavische meubels. In de jaren dertig begon dit gebied zich echt te focussen op de meubelproductie. Naast het maken van meubels waren veel van deze fabrikanten ook betrokken bij het vervaardigen van meubelonderdelen. Hele generaties ambachtslieden hebben hun vaardigheden in meubeldesign en constructie in Sykkylven gedurende de vele decennia aangescherpt. Dit is waarschijnlijk de reden waarom de gebiedsfabrikanten zo succesvol zijn geweest in het maken en maken van kwaliteitsmeubilair. Enkele van de grootste meubelfabrikanten in Sykkylven zijn Ekornes, Hjellegjerde en Brunstad.

Ekornes of Stressless

Ekornes, een bedrijf dat bij ons meer bekend is als Stressless, werd opgericht in Sunnmøre door Jens Ekornes in 1934. Hij startte een bedrijf dat stalen veercomponenten produceerde voor verschillende meubel- en matrasfabrikanten. Hij ontwierp al snel zijn eigen lijn matrassen, die in 1938 Svane matrassen werden genoemd. Met hun succes op het gebied van matrassen, hielp hij het bedrijf vooruit toen ze begonnen met het produceren van houten meubelonderdelen en vervolgens met schuimplastic. Deze ervaring in het bouwen van meubelonderdelen leidde in 1966 tot de oprichting van zijn eigen meubelmerk Ekornes. Dit werd gevolgd door de succesvolle lancering van zijn Stressless fauteuil, geïntroduceerd in 1971. Tegenwoordig worden de Ekornes producten verkocht in meer dan 30 landen.

Hjellegjerde

Hjellegjerde werd opgericht door twee broers, Otto en Mindor Hjellegjerde in 1941. Ze begonnen hun bedrijf in de kelder van de familie Hjellegjerde. De kelder kreeg verschillende uitbreidingen om ruimte te maken voor de productie, wat uiteindelijk leidde tot de bouw van een fabriek die direct tegenover het fjord van de Ekornes fabriek ligt. Hjellegjerde verbeterde haar faciliteiten in 1983 en creëerde een moderne productiefaciliteit waarmee ze de internationale markt konden betreden. De Hjellegjerde producten, waaronder Fjords, worden verkocht in vele landen op drie continenten.

Brunstad

Brunstad is opgericht door Hjalmar Brunstad toen hij 22 jaar oud was. Als meubelmaker begon hij het bedrijf in zijn kleine kelderwerkplaats in 1941. Het bedrijf groeide uit via zijn verlangen om meubels te bouwen van de beste beschikbare materialen. Hierbij werd alleen massief hout gebruikt, wat nog steeds hoort bij de toegepaste productienormen van het bedrijf. Brunstad zet zijn sterke meubeltradities voort en wordt geleid door Hjalmar Brunstad’s zoon Helge Brunstad.

Hoogwaardige Scandinavische meubels

In dit artikel hebben we een kijkje genomen in de regio Sykkylven in Noorwegen en de rol die het heeft gespeeld, en die nog altijd belangrijk is, om te helpen een van de toonaangevende hotspots voor meubelproductie ter wereld te zijn. Onder de topmerken die hier te vinden zijn, waaronder Ekornes, Hjellegjerde en Brunstad, concentreert het gebied zelf zich sterk op het ontwerpen en het vervaardigen van meubels, aangezien een groot deel van de bevolking van het gebied zich inzet voor het maken van meubels. Het is geen wonder dat deze bedrijven zoveel succes hebben gehad met zo’n hoog percentage van de bevolking dat generaties lang in meubels heeft gewerkt. Dus als je Sykkylven hoort, moet je zeker denken aan hoogwaardige Scandinavische meubels.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

Hoe maak je een lichtplan voor led verlichting?

Een goede verdeling van de verlichting in je huiskamer maakt de ruimte extra sfeervol. Toch heb je, behalve sfeerverlichting, ook een paar praktische lichtpunten...

Zo verbind je woning en tuin met elkaar

Een huis is niet compleet zonder een prachtige tuin. Een tuin is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuur,...

Extra opslagruimte nodig? Huur een kleine opslagruimte in Den Bosch

Een opslagruimte huren kan een geweldige oplossing zijn wanneer je extra ruimte nodig hebt voor het opslaan van je spullen, of het nu gaat...