Vleugelstoelen zijn een klassieker in meubeldesign

Onder het brede assortiment van bijzetstoelen of fauteuils dat tegenwoordig beschikbaar is, heeft de vleugel stoel of vleugelstoel misschien wel de meest lange stamboom. Weinig mensen die vandaag op zoek zijn naar meubels voor hun huis, beseffen dat de vleugelstoel honderden jaren oud is.

Wat zijn vleugel stoelen?

De vleugelstoel is een stoel die meestal volledig gestoffeerd is, met vleugels die uit de arm omhoog komen en de rug in een hoek van 90 graden, of breder, heeft. Het oorspronkelijke doel van de vleugels was om te voorkomen dat de tocht in oude huizen het bovenlichaam bereikte of om de tere huid te beschermen tegen de hitte van een brandend vuur in de haard. Als een van de oudste en meest populaire meubelvormen is de vleugelstoel, ook wel bekend als de kachelstoel, gemakkelijk te herkennen aan zijn paar uitstekende vleugels, zijn aanzienlijke diepte, zijn bijzondere aanwezigheid en zijn gestoffeerde frame. De eerste vleugelstoel verscheen eind 1600, maar pas na 1720 werd de populariteit ervan wijdverbreid. Vleugelstoelen worden soms haardstoelen of kachelstoelen genoemd, en terecht. Hun ontwerp is perfect om te genieten van de warmte van een vuur terwijl je rug en zijkanten worden beschermd tegen koude tocht.

Het gebruik uit Engeland

Deze stoelen zijn echter niet de eerste meubels die de benadering gebruiken om comfortabel warm te blijven. Vleugels werden ook gebruikt in Engelse herenhuizen, pubs en herbergen. Meestal waren het kale houten banken waarin lange kussens werden toegevoegd voor het comfort ervan. Op die manier werden deze stoelen gebruikt al lang voordat het nieuwe soort gestoffeerde stoel een extra niveau van comfort bracht aan het einde van de 17e eeuw.

Het gebruik uit Amerika

Dezelfde stoelen verschenen al snel in het koloniale Amerika. Net als andere Queen Anne meubels uit het begin van de 18e eeuw, hadden ze vaak cabriole poten en gebogen lijnen die hen onderscheiden van eerdere stijlen. De beroemde meubelmakers van die tijd, ontwierpen elegante frames om de bekleding te onderscheiden van de rest. de Amerikaanse vleugelstoelen werden ook vaak in een slaapkamer geplaatst.

Het gebruik uit Georgië

Gebruikte stoffen waren niet per se ingetogen of subtiel. In Georgië waren heldere patronen te zien. Restaurateurs van antiek uit de 18e eeuw geven vaak de voorkeur aan effen gekleurde stoffen, maar dit is niet nodig voor authenticiteit. Lederen bekleding is ook een geldige optie.

Het gebruik uit Frankrijk

Als je naar antieke Franse vleugelstoelen kijkt, zie je een lagere stoel. De Franse vleugelstoelen werden op die manier ontworpen.

Het gebruik uit Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië bleven vleugelstoelen in de salon of de woonkamer staan. Schrijvers in het Victoriaanse tijdperk die geïdealiseerde scènes van het gezinsleven rond een brandende haard beschreven, noemden deze stoel vaak bij de open haard. Stoelen uit de 19e eeuw waren vaak genereuzer opgevuld dan eerdere stoelen, die vaak gevuld waren met een zeer stevige vulling van paardenhaar.

Een vleugelstoel in een klassiek interieur

Vleugelstoelen waren niet alleen vroeger populair, maar nog steeds worden gevonden in huis. Ze passen bij een klassiek interieur en ze worden meestal gevonden en gebruikt door oudere mensen. Het is geschikt voor iedereen die zwak of moe is en rustig wil zitten. Een hoge zitting en rugleuning met ingebouwde tochtwering biedt een passend soort comfort. Tegenwoordig worden ze gebruikt in alle huizen en alle ruimtes. Ze hebben een klassieke vorm, maar ze kunnen gestoffeerd worden op alle mogelijke manier, zowel trendy, als klassiek. Hedendaagse ontwerpers produceren nu allerlei soorten en maten van vleugelstoelen. Hoewel de functionele behoefte aan de vleugel afnam naarmate huizen verhuisden van open haarden naar centrale verwarming, bleef het ontwerpmotief standvastig populair. In elk klassiek interieur past deze stoel perfect!

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

Het belang van een professionele vloerverwijdering

Een vloer verwijderen lijkt misschien een eenvoudige klus, maar wie ooit heeft geprobeerd om dit zelf te doen, weet dat het een tijdrovende en...

De tuintrends om op jouw buitenruimte toe te passen

Je tuin is de fijnste plek om tijd door te brengen in deze tijd van het jaar, maar is jouw tuin ook een beetje...

Tips voor de verzorging en onderhoud van je vintage eetkamerstoel

Een vintage eetkamerstoel is veel meer dan alleen een zitplaats. Met de juiste stoel kan je de finishing touch geven aan de rest van...